Διατροφή για το δέρμα!!!

Ομορφιά διατροφή δέρματος
Το καλοκαίρι, λόγω της έκθεσης στον ήλιο και της αυξημένης εφίδρωσης, αυξάνονται οι ανάγκες ενυδάτωσης του δέρματος. Επιπλέον, το αλάτι της θάλασσας, αλλά και το χλώριο της πισίνας, επιτείνουν την αφυδάτωση του δέρματος. Το δέρμα διψάει! Όμως, λύση στο πρόβλημα της ενυδάτωσης του δέρματος δεν προσφέρουν μόνο τα καλλυντικά. Οι διαιτολόγοι μάς εξηγούν ότι το μυστικό για να ανακτήσει το δέρμα σας τη χαμένη του υγρασία βρίσκεται και στο πιάτο σας!
Ελαιόλαδο το... αντιηλιακό
Τι προσφέρει στο δέρμα
Το ελαιόλαδο είναι πηγή της βιταμίνης E , που, χάρη στην αντιοξειδωτική της δράση, αντισταθμίζει την καταστροφική επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα. Επιπλέον, η ευεργετική αντιοξειδωτική δράση του ελαιόλαδου ενισχύεται χάρη στα καροτενοειδή και τις φαινόλες που περιέχει.
Πόσο χρειαζόμαστε Εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο 2-4 κουταλιές ελαιόλαδο την ημέρα είναι αρκετές για την πρόσληψη της απαραίτητης βιταμίνης Ε .
Εναλλακτικές πηγές Αμύγδαλα ➔Καρύδια Ηλιόσποροι Αρακάς Φασόλια Σπαράγγια Σπόροι σιταριού.

Μαυρομάτικα φασόλια για ανάπλαση του δέρματος
Τι προσφέρουν στο δέρμα Τα μαυρομάτικα φασόλια περιέχουν φυλλικό οξύ, που συμβάλλει στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του δέρματος. Είναι, λοιπόν, απαραίτητα για την υγιή ανάπλαση του δέρματος .
Πόσο χρειαζόμαστε Μπορείτε να καταναλώνετε 1/2 -1 φλιτζάνι μαυρομάτικα φασόλια 2-3 φορές την εβδομάδα ή και πιο συχνά, εάν το επιθυμείτε, π.χ. ως κύριο γεύμα ή ως συμπλήρωμα στη σαλάτα.
Εναλλακτικές πηγές Πράσινα φυλλώδη λαχανικά Σπανάκι Μπάμιες Φασόλια Ρύζι Δημητριακά πρωινού Πορτοκάλια Συκώτι.

Κόκκινη πιπεριά για την αναγέννηση του δέρματος
Τι προσφέρει στο δέρμα Οι κόκκινες πιπεριές είναι πλούσια πηγή της βιταμίνης C , που θεωρείται απαραίτητη στη διαδικασία αναγέννησης των κυττάρων του δέρματος επειδή «συμμετέχει» στην ομαλή σύνθεση του κολλαγόνου . Επιπλέον, έχει σημαντική αντιοξειδωτική δράση , η οποία μάλιστα ενισχύεται όταν συνδυάζεται με τη βιταμίνη Ε του ελαιόλαδου.
Πόσο χρειαζόμαστε Η κατανάλωση 1/2 -1 κόκκινης πιπεριάς ημερησίως καλύπτει σχεδόν τις ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνη C . Ωστόσο, οι καπνιστές, οι αθλητές και οι θηλάζουσες μητέρες έχουν διπλάσιες ανάγκες.
Εναλλακτικές πηγές Πορτοκάλια Κίτρινες και πράσινες πιπεριές Καυτερές πράσινες πιπεριές Μπρόκολο Ακτινίδια Φράουλες Παπάγια.

Πεπόνι με τυρί κατά της ξηρότητας
Τi προσφέρει στο δέρμα Το πεπόνι και το τυρί (π.χ. φέτα, κασέρι) αποτελούν πηγές της προβιταμίνης Α και της βιταμίνης Α αντίστοιχα, που είναι απαραίτητες για την υγεία της επιδερμίδας. Η ανεπάρκειά τους στον οργανισμό μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα του δέρματος και να το καταστήσει εύθραυστο, με μειωμένη ελαστικότητα.
Πόσο χρειαζόμαστε Μία μέτρια φέτα πεπόνι μαζί με 1 κομμάτι τυρί (όσο 1-2 σπιρτόκουτα) ημερησίως σας παρέχει την απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης και προβιταμίνης Α.
Εναλλακτικές πηγές Για προβιταμίνη Α : Σκούρα φυλλώδη λαχανικά Αρακάς Καρότα Πορτοκαλί φρούτα, π.χ. βερίκοκα, μάνγκο, παπάγια). Για βιταμίνη Α : Γαλακτοκομικά ➔ Συκώτι Αυγά.

Μύδια και γαρίδες για υγιές δέρμα
Τι προσφέρουν στο δέρμα Τα θαλασσινά είναι πηγές σεληνίου και ω-3 λιπαρών οξέων. Το σελήνιο είναι ένα σημαντικό ιχνοστοιχείο που συμμετέχει στην αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού και φυσικά του δέρματος. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτες, τα μειωμένα επίπεδα σεληνίου στο αίμα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Επιπλέον, τα ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα βοηθούν στην καταπολέμηση των δερματικών φλεγμονών, ενώ «συμμετέχουν» και στη σύνθεση των λιπιδίων της κεράτινης στιβάδας του δέρματος.
Πόσο χρειαζόμαστε Μπορείτε να καταναλώνετε μύδια και γαρίδες (από 100-150 γρ.) 1-2 φορές την εβδομάδα.
Εναλλακτικές πηγές Για σελήνιο: ➔Ψάρια (τα παχιά ψάρια είναι πλούσια και σε ω-3 λιπαρά οξέα) Πουλερικά Δημητριακά ολικής άλεσης.

Μελιτζάνες κατά της γήρανσης
Τι προσφέρουν στο δέρμα Οι μελιτζάνες είναι πλούσια πηγή φλαβονοειδών, δηλαδή μίας υποκατηγορίας των φαινολικών φυτοχημικών, που προστατεύουν τα κύτταρα του δέρματος από την οξείδωση - δηλαδή τη γήρανση. Πόσο χρειαζόμαστε Αρκεί να καταναλώνετε 2-3 φορές την εβδομάδα μελιτζάνες σε λαδερό κύριο γεύμα (μουσακά, παπουτσάκια κλπ.).
Κρεμμύδια Μαϊντανός Θυμάρι Μπάμιες.

Ντομάτα για την προστασία από τον ήλιο
ΤιΙ προσφέρει στο δέρμα Η ντομάτα είναι πηγή λυκοπενίου, το οποίο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση . Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτες, η επαρκής πρόσληψη λυκοπενίου προστατεύει την επιδερμίδα από τον ήλιο. Επίσης, να θυμάστε ότι το λυκοπένιο απορροφάται καλύτερα όταν συνδυάζεται με λίπη, κατά προτίμηση «καλά» λίπη που δεν βλάπτουν το καρδιαγγειακό σύστημα, όπως αυτά του ελαιόλαδου και των ξηρών καρπών.
Πόσο χρειαζόμαστε Μπορείτε να καλύψετε τις ανάγκες του οργανισμού σας σε λυκοπένιο τρώγοντας 1-2 μέτριες ντομάτες ημερησίως. Επιπλέον, μπορείτε να καταναλώνετε προϊόντα ντομάτας (π.χ. συμπυκνωμένος χυμό ή πάστα ντομάτας).
Εναλλακτικές πηγές Καρπούζι Ροζ γκρέιπφρουτ.

Κόκκινα σταφύλια, τα αντιοξειδωτικά
Τι προσφέρουν στο δέρμα Τα κόκκινα σταφύλια θεωρούνται «πρωταθλητές» όσον αφορά την περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά . Αποτελούν πλουσιότατες πηγές ανθοκυανινών, που χαρίζουν το χαρακτηριστικό κόκκινο, μπλε ή μοβ χρώμα στα φρούτα που τις περιέχουν. Οι ανθοκυανίνες εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και ενισχύουν την αντιοξειδωτική άμυνα του δέρματος.
Πόσο χρειαζόμαστε 1 φλιτζάνι κόκκινα σταφύλια ημερησίως σας παρέχει τις απαραίτητες ανθοκυανίνες.
Εναλλακτικές πηγές Δαμάσκηνα Φράουλες Μπλε, μοβ και κόκκινα μούρα Κεράσια.



πηγ:vita.gr
Αν σας φάνηκε χρήσιμο μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα!!!
Σας ευχαριστoύμε!!!



loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

eshop-myprotein

Αρχειοθηκη ιστολογιου