Τροφές για γερή καρδιά (μέρος 3ο)

Τροφές διατροφή υγεία καρδιά
Στο δεύτερο μέρος του άρθρου γνωρίσαμε τη σημασία του νερού για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος όπως επίσης και των φυτικών συστατικών όπως είναι οι φυτικές ίνες και οι φυτικές στερόλες. Στο τρίτο μέρος θα σταθούμε στις φυτικές στερόλες και θα μάθουμε περισσότερα γι’ αυτές.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΦΥΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΟΛΩΝ
Στις ΗΠΑ η σύσταση για πρόσληψη 2 γραμμ. φυτικών στερολών ημερησίως αποτελεί επίσημη εθνική διατροφική οδηγία για τα άτομα με υψηλά επίπεδα χοληστερίνης και για άτομα με καρδιακά νοσήματα. Η μέση, όμως, πρόσληψη φυτικών στερολών από «δυτική» δίαιτα ποικίλλει από 150 mg έως 400 mg την ημέρα, ενώ οι χορτοφάγοι προσλαμβάνουν λίγο περισσότερη, περίπου 550 mg ημερησίως. Η ποσότητα λοιπόν των φυτικών στερολών που καταναλώνουμε από τις συνήθεις τροφές μας δεν είναι αρκετά μεγάλη, ώστε να «κατεβάσει» τα επίπεδα της χοληστερίνης μας.

ΑΥΞΗΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ:Ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσουμε την πρόσληψη φυτικών στερολών είναι η συστηματική κατανάλωση εμπλουτισμένων προϊόντων. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει άτι η καθημερινή πρόσληψη 2 γραμμ. φυτικών στερολών επιφέρει κατά μέσο όρο μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερίνης κατά 10%, εντός χρονικού διαστήματος 2-3 εβδομάδων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την ημερήσια κατανάλωση τριών μερίδων τροφίμων εμπλουτισμένων με φυτικές στερόλες.
Για παράδειγμα, 3 μερίδες προϊόν επάλειψης (20-25 γραμμ. συνολικά) ή 1 μερίδα προϊόν επάλειψης, 1 επιδόρπιο
γιαουρτιού και 1 ποτήρι ημιαποβουτυρωμένο γάλα.

ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ: Η περιεκτικότητα της ίδιας τροφής σε φυτικές στερόλες, με εξαίρεση τις τυποποιημένες, μπορεί να διαφέρει σημαντικά ανάλογα με την προέλευση της. Οι φυτικές τροφές που περιέχουν λίπη (ξηροί καρποί, σπόροι, φυτικά έλαια, αβοκάντο, όσπρια) έχουν γενικά υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές στερόλες, τα υδρογονωμένα φυτικά έλαια έχουν χαμηλή περιεκτικότητα και οι ζωικές τροφές μηδενική.


Αραβοσιτέλαιο,  1 κουταλιά        
Αρακάς, 1 φλιτζάνι      
Εμπλουτισμένο επιδόρπιο γιαουρτιού, 125 ml 
750Εμπλουτισμένο ημιαποβουτυρωμένο γάλα,
Εμπλουτισμένο προϊόν επάλειψης, 10
Ηλιέλαιο, 1 κουταλιά
Ηλιέλαιο, 1 κουταλιά
Ηλιόσποροι ξεφλουδισμένοι, 2 κουταλιές
Καρύδια, 100 γραμμ.
Μαργαρίνη συνήθης, 10 γραμμ.
Πίτουρο ρυζιού, 30 γραμμ.
Σησαμέλαιο, 1 κουταλιά
Σησάμι, 1 κουταλιάΣόγια, 1 φλιτζάνι
Σογιέλαιο, 1 κουταλιάΣταρόλαδο, 1 κουταλιά
Φιστίκια άψητα, 100 γραμμ.
Φουντούκια, 100 γραμμ.
67
204
750
750
750
65
61
150
136
27
271
130
100
140
38
83
106
96
ΠΗΓΗ: Χοληστερίνη τέλος, ειδική έκδοση περιοδικού ΑΡΜΟΝΙΑ.

Αν σας φάνηκε χρήσιμο μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα!!!
Σας ευχαριστoύμε!!!
Georgemman YouTube Channel

loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

eshop-myprotein

Αρχειοθηκη ιστολογιου