Κατανάλωση υδατανθράκων σε περίοδο γράμμωσης και απώλειας βάρους ΝΑΙ ή ΟΧΙ?

Κατανάλωση υδατανθράκων σε περίοδο γράμμωσης και απώλειας βάρους ΝΑΙ ή ΟΧΙ?

Οι υδατάνθρακες είναι ένα θρεπτικό συστατικό που μπορεί να μας βοηθήσει μέγιστα στο να αυξήσουμε τα μυικά μας κιλά, αλλά και την προσθήκη ανεπιθύμητου λίπους!



Παρακάτω θα διαβάσετε πως θα πρέπει να καταναλώνετε τους υδατάνθρακες σε περίοδο απώλειας βάρους άλλα και γράμμωσης όσοι είστε σε αυτή την φάση.
Θα μπορούσα να πω πως οι υδατάνθρακες είναι ο καλύτερος φίλος σου αν θέλεις να αυξήσεις την μυική σου μάζα και ταυτοχρόνως ο χειρότερος εχθρός σου αν δεν έχεις την απαιτούμενη γνώση για τον τρόπο κατανάλωσης τους.

Είναι γνωστή η θρεπτική η αξία του υδατάνθρακα και η σημαντικότητα του στην διατροφή μας είτε αθλούμαστε είτε όχι, δίνοντας μας ενεργεία αύξηση αντοχής αύξηση της μυικότητας και αναπλήρωση του γλυκογόνου, σημαντικά οφέλη για ένα υγιές μυικό σύστημα!

Ξεκινώντας να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχουν καλοί(σύνθετοι) και κακοί(απλοί) υδατάνθρακες, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους διαφορετικούς τύπους και το πότε πρέπει να τους καταναλώνουμε. Αν ασχολείστε με τον αθλητισμό και ειδικά με την σωματική διάπλαση η αλλιώς bodybuilding, θα έχετε διαβάσει ή ακούσει διάφορες απόψεις σχετικά με το τι διαιτολόγιο θα πρέπει να ακολουθούμε ανάλογα με την περίοδο που ακολουθούμε(μυικού όγκου - γράμμωσης) πχ 60% υδατάνθρακες,30% πρωτεΐνες,10% λιπαρά ή σε άλλες περιπτώσεις 50%-30%-20% που είναι και η πιο δημοφιλής και αποδεκτή.

Σύνθετοι Υδατάνθρακες

Γλυκοπατάτες,ολόκληρη βρώμη,κινόα,κεχρί,αναποφλοίωτο ρύζι,ζυμαρικά ολικής άλεσης,δημητριακά ολικής άλεσης,φρέσκα φρούτα και λαχανικά πάντα εποχής,ξηροί καρποί ωμοί και ανάλατοι.

Απλοί Υδατάνθρακες

Λευκό ψωμί,λευκό ρύζι,οτιδήποτε περιεχέι ζάχαρη,αποξηραμένα φρούτα προσοχή τα περισσότερα έχουν ζάχαρη,δημητριακά πρωινού προσοχή στην ετικέτα για προσθήκη ζάχαρης,λευκά ζυμαρικά,πατατάκια,κρακεράκια και κάθε είδους επεξεργασμένη τροφή!!!

Αυτό τελικά που θα κρίνει πια δίαιτα είναι ιδανική για το σώμα σας είναι ο Μεταβολισμός σας. Υπάρχουν περιπτώσεις που αθλητές-αθλούμενη καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες από υδατάνθρακες διατηρώντας χαμηλά επίπεδα λίπους και εξαιρετική γράμμωση ενώ άλλοι θα πρέπει να προσέχουν με ακρίβεια την ποσότητα και το είδος γιατί βάζουν εύκολα λίπος.

Για εσάς που θέλετε να κόψετε ή να κατεβάσετε στο ελάχιστο στους υδατάνθρακες μην βιαστείτε....διαβάστε παρακάτω το Γιατί!!

Οφέλη από την κατανάλωση υδατανθράκων πριν την προπόνηση

Ακόμη και αν είστε σε περίοδο μείωσης υδατανθράκων δεν θα πρέπει να παραλείπετε ποτέ ένα γεύμα που θα περιέχει υδατάνθρακες πριν και αμέσως μετά την προπόνηση σας, μπορείτε να τους αφαιρέσετε από τα υπόλοιπα γεύματα σας αλλά όχι από αυτά τα δυο. Είναι σημαντική η κατανάλωση ενός γεύματος με υδατάνθρακα τουλάχιστο 3 ώρες πριν την προπόνηση σας, ώστε να σας εφοδιάσει με ενέργεια ώστε να μην ξεμείνετε από καύσιμα στην μέση της προσπάθειας σας. Αν σκοπεύετε να κάνετε πρωινή αερόβια προπόνηση νηστικοί, εκεί αλλάζουν τα πράγματα απλά προτιμήστε να είναι μεσαίας έντασης και μάξιμουμ 40 λεπτά, η κατανάλωση αμινοξέων σε αυτή την φάση προτείνεται για αποφυγή καταβολισμού!

Οφέλη από την κατανάλωση υδατανθράκων αμέσως μετά την προπόνηση

Σε αυτό το σημείο της ημέρας και μετά από μια εξαντλητική προπόνηση το σώμα σας διψάει για θρεπτικά συστατικά και αυτή είναι ίσως η μοναδική στιγμή που θα πρέπει να δώσετε μια γενναία ποσότητα(3:1 ή 2:1) από απλούς υδατάνθρακες ώστε να επιτύχουμε άμεση αναπλήρωση του γλυκογόνου και να αποφύγουμε τον μυϊκό καταβολισμό.

Οι υδατάνθρακες όταν καταναλώνονται σε επαρκείς ποσότητες ασκούν μια πρωτεινοπροστατευτική επίδραση αποτρέποντας το σώμα μας να μετατρέψει τα αμινοξέα σε γλυκόζη(γλυκογένεση).

Ένας άλλος σημαντικότατος λόγος για την κατανάλωση απλών υδατανθράκων αμέσως μετά την προπόνηση είναι η παράγωγη ινσουλίνης, μιας ισχυρότατης αναβολικής ορμόνης του σώματος μας που εκτός από την ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα μας παίζει και τον ρόλο του μεταφορέα θρεπτικών συστατικών, οπότε ταχύτερη ανάρρωση ταχύτερη ανάπτυξη!!!
(Μείγμα ΠΡΩΤΕΙΝΗΣ και ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΑ για μεταπροπονητικό γεύμα!!!

Τι διάτα να επιλέξω? Χαμηλή ή με μηδενικούς υδατάνθρακες?

Σε αυτή την φάση θα αφήσουμε στην άκρη την αγωνιστική διατροφή μια και αφορά μόνο αυτούς που αγωνίζονται και όχι το μεγαλύτερο ποσοστό αθλούμενων που αγαπάει αυτό το άθλημα και ρίχνει κιλά ιδρώτα με στόχο να βελτιώσει την εμφάνιση του και κατ' επέκταση την Υγεία του!

Αν αποφασίσετε να μειώσετε στο ελάχιστο τους υδατάνθρακες σίγουρα θα σας βοηθήσει να κάψετε περισσότερο λίπος θα χάσετε όμως και αρκετή από την μυικότητα σας που τόσο πολύ προσπαθήσατε να αποκτήσετε! Χωρίς να κάνω αναφορά σε αριθμούς φροντίστε αν θέλετε να χάσετε λίπος χωρίς να χάσετε όσο είναι αυτό δυνατό τον μυικό σας ιστό, μειώστε σταδιακά τους υδατάνθρακες αυξάνοντας λίγο τις πρωτεΐνες σας και παρατηρώντας τα επίπεδα της δύναμης και της αντοχής σας να μην πέσουν κατακόρυφα.

ΓΡΑΜΜΩΣΗ! Να καταναλώνω τελικά υδατάνθρακες?

Θα έλεγα πολύ εύκολα ΝΑΙ άλλα δεν είναι τόσο απλό! Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που έχω αναφέρει και σε άλλα άρθρα όπως το είδος του σωματότυπου,του μεταβολισμού,της προπόνησης και των στόχων που έχουμε θέσει. Μια μέθοδος που δουλεύει αλλά δεν προτείνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι να μειώσουμε τους υδατάνθρακες και να αυξήσουμε την καρδιοαναπνευστική δραστηριότητα μας(αερόβια άσκηση). Αν είστε από αυτούς που λόγω περιορισμένου χρόνου κάνουν προπόνηση αργά το βράδυ κοντά στην ώρα του ύπνου και είστε σε δίλημμα αν πρέπει να φάτε με το δείπνο σας υδατάνθρακες θα σας πρότεινα να μην τους παραλείψετε απλά να προτιμήσετε τους σύνθετους από τους απλούς και σε ελαφρά μικρότερη ποσότητα!
(ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ SUPER ΓΡΑΜΜΩΣΗ!!!!)

Την αρμονία μυικότητας με χαμηλά επίπεδα λίπους αν φυσικά δεν αγωνίζεστε είναι προτιμότερο να τα πετύχετε χρόνο με τον χρόνο βάζοντας ρεαλιστικούς στόχους σε τι επίπεδο θέλετε να είστε σωματικά τα επόμενα 5 χρόνια σπάζοντας αυτόν τον στόχο σε μικρότερους στόχους πχ ετήσιους. Έτσι θα αποβάλλεται το άγχος που μας πιάνει όλους λίγο πριν το καλοκαίρι και τρέχουμε σαν τρελοί να κάνουμε το 6pack(μέχρι τις πρώτες μπύρες), ΜΕΓΙΣΤΟ λάθος γιατί αυτό θα σας κουράσει και ίσως θα σας απογοητεύσει με τα ίσως όχι και τόσο αναμενόμενα αποτελέσματα.

Συμπερασματικά θα έλεγα ότι οι υδατάνθρακες δεν είναι σε καμία περίπτωση εχθροί μας, αντιθέτως είναι ένα "όπλο" που αν ξέρεις πως να το χρησιμοποιήσεις θα σε σώσει και θα σε βοηθήσει να κόψεις δρόμο και να φτάσεις γρηγορότερα στον ΣΤΟΧΟ σου!!!

Να γυμνάζεστε τακτικά! Να διατρέφεστε υγιεινά! Να διαβάζετε για να αυξάνονται οι γνώσεις σας!
Μα πάνω από όλα να φροντίζεται την ΥΓΕΙΑ σας και να χαμογελάτε κάθε πρωί αντικρίζοντας για ακόμη μια μέρα τον Ήλιο!!!

Διαβάστε επίσης:
1. Διατροφή Bodybuilding - Τα πάντα για τους υδατάνθρακες!!!
2. Διατροφή Bodybuilding - Τα πάντα για τους υδατάνθρακες!!!


Απαγορεύεται η αντιγραφή-αναδημοσίευση χωρίς την έγκριση του συγγραφέα!!! 
Γιώργος Εμμανουηλίδης
πηγή:http://health-beauty-internet.blogspot.gr
Αν σας φάνηκε χρήσιμο μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα!!!
Σας ευχαριστoύμε!!!
Georgemman YouTube Channel

loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

eshop-myprotein

Αρχειοθηκη ιστολογιου