Τροφές για γερή καρδιά (μέρος 1ο)

Τροφές διατροφή υγεία καρδιά
Όλα τα όργανα και οργανικά συστήματα του σώματός μας χρειάζονται ειδική «τροφοδοσία» για να ανταποκριθούν στο ρόλο τους. Χρειάζεται δηλαδή να τροφοδοτούμε τον οργανισμό μας με τα συστατικά εκείνα που ενδυναμώνουν και προστατεύουν κάθε σύστημα του. Το ίδιο ισχύει και για την καρδιά.


•Ποια θρεπτικά συστατικά προστατεύουν την καρδιά;
•Τι ακριβώς κάνουν;
•Σε ποιες τροφές υπάρχουν;
Ο λόγος για τα αντιοξειδωτικά , τις βιταμίνες, τις φυτικές στερόλες, το νερό και όλα τα άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, που η πρόσληψη τους προϋποθέτει πάνω και πρώτα απ' όλα ποιότητα των τροφών που καταναλώνουμε και ποικιλία των τροφών που περιλαμβάνει το καθημερινό μας μενού.

Αντιοξειδωτικά
Τα αντιοξειδωτικά είναι μία μεγάλη οικογένεια θρεπτικών ουσιών που αποδεδειγμένα αυξάνουν την αμυντική μας προστασία απέναντι στις ασθένειες, απενεργοποιώντας και εμποδίζοντας τη συσσώρευση ελεύθερων ριζών.

Αν δεν λαμβάνουμε αρκετά αντιοξειδωτικά, όπως π βιταμίνη C, το σελήνιο και τα φλαβονοειδή ο οργανισμός μας δεν μπορεί να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες, με αποτέλεσμα αυτές να προκαλούν ένα πλήθος παθολογικές αλλαγές και βλάβες στα κύτταρα.

Β καροτένιο: Οι γυναίκες που λαμβάνουν ημερησίως περισσότερα από 15 με 20 mg Β καροτένιου έχουν 40% μικρότερη πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου και 22% μικρότερη πιθανότητα καρδιακού επεισοδίου. Κι ας μην ξεχνάμε εκτός από αυτό ότι μας είναι απαραίτητο για την υγεία του δέρματος και των ματιών, τη λειτουργία και την ανάπτυξη κυττάρων και βλεννογόνων και για τη διατήρηση σε καλή κατάσταση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΗΓΕΣ: Καρότα, γλυκοπατάτες, κολοκύθα, κολοκυθάκια, μάνγκο, βερίκοκα, παπάγια, πεπόνι.
Παγιδεύει τις ελεύθερες ρίζες και τις εμποδίζει να βλάψουν τις μεμβράνες των κυττάρων. Προστατεύει τα ερυθρά αιμοσφαίρια και παίζει σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγή, τη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος, της καρδιάς, του δέρματος και του μυϊκού ιστού. Αυξάνει την αντιοξειδωτική δράση του σεληνίου.

ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΗΓΕΣ: Φύτρο σταριού, φυτικά έλαια, μαργαρίνη, καρύδια, σκούρα πράσινα λαχανικά, φυλλώδη λαχανικά, ανεπεξέργαστα δημητριακά, φυτικές μαργαρίνες χωρίς υδρογονωμένα, εμλουτισμένες με βιταμίνη Ε.
Βιταμίνη C
Προστατεύει τις μεμβράνες των κυττάρων και το DNA από οξειδωτική βλάβη. Είναι απαραίτητη για την υγεία του κυκλοφορικού συστήματος κι όλων των εσωτερικών οργάνων και ιστών. Συμβάλλει επίσης στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου και του ασβεστίου και συμμετέχει στη σύνθεση του κολλαγόνου, το μεταβολισμό της πρωτεΐνης, τη σύνθεση των ορμονών και την αφομοίωση πολλών μετάλλων.

ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΗΓΕΣ: Πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, φρέσκος ανανάς, πιπεριές, μούρα, πεπόνι, ντομάτες,  κεράσια, λάχανο, μπρόκολα.
Σελήνιο
Απαραίτητο στοιχείο για την ενδονενή παραγωγή σημαντικών αντιοξειδωτικών ενζύμων. Προστατεύει επίσης τα κύτταρα από την οξείδωση, διαφυλάσσει τα οργανικά αποθέματα της βιταμίνης Ε και ενισχύει τη δράση της.

ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΗΓΕΣ: Θαλασσινά, κρέας, ελιές, αβοκάντο, ξηροί καρποί, σπόροι, φρούτα και λαχανικά που φυτρώνουν στο έδαφος.
Καροτενοειδή
Ισχυρά αντιοξειδωτικά. 'Ατομα της μέσης ηλικίας με πιο υψηλά επίπεδα καροτενοειδών στο αίμα έχουν κατά 1/3 λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν
καρδιακό νόσημα από τους άντρες που έχουν χαμηλότερα επίπεδα.

ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΗΓΕΣ: Πράσινα, κίτρινα και πορτοκαλί λαχανικά και φρούτα.
Φλαβονοειδή Περισσότερες από 60 ουσίες που εμποδίζουν την οξείδωση! Εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύουν τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της LDL χοληστερίνης και επιπλέον ασκούν αντιφλεγμονώδη δράση. Έχουν επίσης την ικανότητα να εμποδίζουν τη συγκέντρωση των αιμοπεταλίων και επομένως ελαττώνουν τον κίνδυνο θρομβώσεων.

ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΗΓΕΣ: Φλαβονοειδή υπάρχουν σε κάθε φυτό, αλλά οι υψηλότερες συγκεντρώσεις παρατηρούνται στα φρούτα (ειδικά μήλα, σταφύλια, πορτοκάλια, φράουλες και κεράσια), τα χόρτα, τα λαχανικά και το ελαιόλαδο.
Από τα λαχανικά, το μπρόκολο, το κρεμμύδι και τα πράσινα φασόλια αποτελούν σημαντικές πηγές, ενώ η σόγια περιέχει ισοφλαβίνη που δρα ως οιστρογόνο. Φλαβονοειδή υπάρχουν επίσης στο κόκκινο κρασί, το τσάι, το κακάο και σε ορισμένες μαργαρίνες που είναι πλούσιες σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.

Βιταμίνες Β
Το φολικό οξύ, η Β6 και η Β12 προστατεύουν τις αρτηρίες μειώνοντας τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης. Τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης στο αίμα αποτελούν ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για στεφανιαία νόσο, και μάλιστα στην ηλικία των 60 ετών είναι εξίσου σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιοπάθεια όσο και το κάπνισμα.

Φολικό (φυλλικό) οξύ
Μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή των καρδιακών παθήσεων και των εγκεφαλικών επεισοδίων. Δρα ως συνένζυμο για τη σύνθεση του DNA, μετέχει στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών και των πυρηνικών οξέων, βοηθάει στο σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης και
παίζει σημαντικό ρόλο στην ωρίμανση των λευκών και των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος.

ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΗΓΕΣ: Σκούρα πράσινα λαχανικά, φυλλώδη λαχανικά, μαγιά μπίρας, όσπρια, νιφάδες βρώμης κι ορισμένα φρούτα, όπως τα εσπεριδοειδή, φυτικές μαργαρίνες χωρίς υδρογονωμένα, εμπλουτισμένες με φολικό οξύ.
Βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη) Απαραίτητη για το μεταβολισμό των πρωτεϊνών, του λίπους και των υδατανθράκων, ρυθμίζει τη δράση της χοληστερίνης και την ποσότητα μαγνησίου στο αίμα και τους ιστούς, διατηρεί υγιή τα νεύρα, το δέρμα και τους μυς.

ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΗΓΕΣ: Ψάρια (κυρίως ο σολομός), πουλερικά, αβγά, χοιρινό, όσπρια, δημητριακά προϊόντα ολικής άλεσης, μπανάνες, παντζάρια, πατάτες, φυτικές μαργαρίνες χωρίς υδρογονωμένα, εμπλουτισμένες με βιταμίνη Β6.
Βιταμίνη Β12 (κοβαλαμίνη) Απαραίτητη για το μεταβολισμό, την υγεία των ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη θεραπεία της κακοήθους αναιμίας.

ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΗΓΕΣ: Υπάρχει μόνο στις ζωικές τροφές καθώς και σε κάποιες φυτικές μαργαρίνες, χωρίς υδρογονωμένα, εμπλουτισμένες με βιταμίνη Β12

Διαβάστε επίσης:
Τροφές για γερή καρδιά (μέρος 2ο)


ΠΗΓΗ: Χοληστερίνη τέλος, ειδική έκδοση περιοδικού ΑΡΜΟΝΙΑ.
Αν σας φάνηκε χρήσιμο μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα!!!
Σας ευχαριστoύμε!!!
Georgemman YouTube Channel

loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

eshop-myprotein

Αρχειοθηκη ιστολογιου