Πέντε "ιαματικές" τροφές για την υγεία μας!!!

Πέντε "ιαματικές" τροφές για την υγεία μας
Αισθάνεστε ατονία και κούραση; Έχετε τραυματιστεί από κάποια προπόνηση; Η λύση βρίσκεται σε απλές τροφές που υπάρχουν σε κάθε τραπέζι. Τροφές που μας βοηθούν να αναρρώσουμε, ενώ ταυτόχρονα μας εφοδιάζουν με ενέργεια!

Όσοι κάνουν παρατεταμένες αερόβιες ασκήσεις, τρέξιμο, ποδήλατο ή συμμετέχουν σε αερόβια προγράμματα παραλείπουν συχνά κάτι ιδιαίτερα σημαντικό: Να τρώνε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες , υδατάνθρακες και θρεπτικούς παράγοντες πριν και μετά την άσκηση. Πριν δεν αισθάνονται την ανάγκη αφού δεν πεινάνε και μετά απλώς τρώνε ότι βρεθεί μπροστά τους. Μεγάλο λάθος!
Η Σίνθια Σας, ειδικός αθλητικός διαιτολόγος στην Τάμπα της Φλόριντα, αναφέρει για το θέμα: «Η ανάρρωση είναι σαν να επιδιορθώνουμε ένα σπίτι. Μια ρωγμή στα θεμέλια απαιτεί πρώτες ύλες για να γίνουν όλα όπως πριν. Στο σώμα, αυτές οι πρώτες ύλες προέρχονται από αυτά που τρώμε. Ένας συνδυασμός πρωτεϊνών, λιπαρών, βιταμινών και μετάλλων βοηθά το σώμα μας να γιατρέψει τους μικροτραυματισμούς από την άσκηση, τους καταπονημένους τένοντες και τις εξαρθρώσεις των συνδέσμων.»

Επιπλέον ο διακεκριμένος διαιτολόγος και εκπρόσωπος της Αμερικάνικης Διαιτητικής Ένωσης, Ντέιβιντ Γκρότο, τονίζει: «Κάθε μέρος του σώματός μας βασίζεται στην τροφή για να θεραπευτεί. Στο επίπεδο του κυττάρου, οι θεραπείες αυτές είναι συνεχείς, είτε γιατρεύουν είτε όχι τον τραυματισμό. Αν τα κύτταρα δεν πάρουν τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζονται, κατά τη διάρκεια του χρόνου, οι μύες και οι συνδετικοί ιστοί αποδυναμώνονται και γίνονται πιο ευαίσθητοι στον τραυματισμό. Οι αποφάσεις που παίρνουμε με το πιρούνι μας μπορούν να δημιουργήσουν οδοφράγματα απέναντι σε μελλοντικούς τραυματισμούς».

Από τις διάφορες τροφές που μπορούμε να βρούμε στην αγορά υπάρχουν κάποιες που προσφέρουν περισσότερη ενέργεια και πιο ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά. Και αυτές ακριβώς οι τροφές είναι που πρέπει να "βρουν το δρόμο" τους στο πιάτο μας. Με ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο μπορούμε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα στην αποκατάσταση των κυττάρων και την αναπλήρωση της ενέργειας του οργανισμού. Ιδού λοιπόν οι τροφές που προσφέρουν το πλεονέκτημα στην "ανάρρωση":

Κόκκινες πιπεριές
Μία μόνο κόκκινη πιπεριά καλύπτει το 380% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Ποσότητας σε βιταμίνη C , ουσία άκρως σημαντική για την αποθεραπεία των συνδετικών ιστών και των χόνδρων. Συμβάλλοντας στο σχηματισμό του κολλαγόνου , χρησιμοποιείται από τον οργανισμό για να κλείσει τις πληγές, να δημιουργήσει αγγεία αίματος, ακόμα και νέα οστεοκύτταρα. Για όσους ασκούνται τακτικά και εντατικά, πέντε γεύματα καθημερινά πρέπει να θεωρούνται δεδομένα. Άλλες φυτικές τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι η παπάγια, το πεπόνι και φυσικά τα πορτοκάλια.

Σολομός
Τα θρεπτικά οφέλη του σολομού είναι γνωστά: Εξαιρετικής ποιότητας ζωική πρωτεΐνη και τα ωμέγα-3 λιπαρά . Η πρωτεΐνη δεν χρησιμοποιείται μόνο για να δημιουργηθούν νέα μυϊκά κύτταρα, αλλά βοηθά στην ανάρρωση των οστών, των συνδέσμων και των χόνδρων. Τέσσερα με πέντε γεύματα την ημέρα, από πηγές με χαμηλά λιπαρά, όπως ασπράδια αυγού και άπαχη γαλοπούλα είναι το βέλτιστο για όσους «ζορίζουν» τους μύες τους. Ο σολομός, όμως περιέχει και δύο γραμμάρια απαραίτητων λιπαρών οξέων ανά μερίδα (115 γραμμάρια). Άλλες τροφές με ωμέγα-3 λιπαρά είναι το σκουμπρί, ο λιναρόσπορος και τα καρύδια.

Καρότα
Το θρεπτικό όφελος των καρότων δεν είναι μόνο οι φυτικές ίνες αλλά και η βιταμίνη Α . 40 περίπου γραμμάρια καρότα μας εφοδιάζουν το 340% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Ποσότητας σε βιταμίνη Α που βοηθά στη δημιουργία λευκών αιμοσφαιρίων. Τα λευκά αιμοσφαίρια είναι το Α και το Ω στην αερόβια μας ικανότητα κάτι που εκτός από τις επιδόσεις καθορίζει και το πόσο γρήγορα ανακάμπτουμε από τις προπονήσεις. Άλλες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α είναι οι πατάτες, τα βερίκοκα και το σπανάκι.

Δημητριακά ολικής άλεσης
Ο ψευδάργυρος είναι ένας σημαντικός θεραπευτικός παράγοντας, αλλά οι τροφές που είναι πλούσιες σε ψευδάργυρο, όπως το κόκκινο κρέας, περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, τα οποία επιδεινώνουν τις φλεγμονές. Επομένως, όταν το σώμα περνάει κάποια δοκιμασία – από την άσκηση ή τον τραυματισμό. Από μόνος του ο ψευδάργυρος δεν θεραπεύει τους κατεστραμμένους ιστούς, αλλά βοηθά τις πρωτεΐνες και το λίπος να το κάνουν. Προσοχή όμως! Η υπερβολική δόση από αυτό το ισχυρό μέταλλο μειώνει την χοληστερόλη HDL (την καλή χοληστερόλη) και καταστέλλει πραγματικά το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Άλλες τροφές με ψευδάργυρο είναι τα οστρακοειδή, οι σπόροι σουσαμιού και οι σπόροι κολοκύθας.

Αμύγδαλα
Μόλις 30 γραμμάρια αμυγδάλων (περίπου 20) περιέχουν πάνω από το 40% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Ποσότητας σε βιταμίνη Ε , ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες. Τα αμύγδαλα, όπως τα φουντούκια και ο ηλιόσπορος, εφοδιάζουν επίσης τον οργανισμό με ευεργετικά μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, τα οποία είναι οι βασικές δομικές μονάδες για υγιή κύτταρα. Άλλες τροφές πλούσιες σε καλά λιπαρά και βιταμίνη Ε είναι το φυτικό βούτυρο , το αβοκάντο και τα φυτικά έλαια.
Πηγές: men24.gr
Αν σας φάνηκε χρήσιμο μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα!!!
Σας ευχαριστoύμε!!!
Georgemman YouTube Channel

loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

eshop-myprotein

Αρχειοθηκη ιστολογιου