Υπάρχουν τροφές που όταν τις τρώμε οι θερμίδες που καίνε είναι περισσότερες σε σχέση με αυτές που έχουν,παράγουν δηλαδή μεγαλύτερη θερμογένεση και έτσι αυξάνονται οι καύσεις μας!!!
Πιστεύεις πως δεν είναι δυνατόν να τρως όσο θες και να χάνεις κιλά ; Νομίζεις πως ο μόνος τρόπος για να αδυνατίσεις είναι μέσω μιας δίαιτας με ελάχιστες θερμίδες; Κι όμως κάνεις λάθος. Υπάρχουν τροφές με αρνητικές θερμίδες που όσο περισσότερο τις καταναλώνεις, τόσο περισσότερα κιλά θα χάσεις.Μάθε τα πάντα για τις τροφές αρνητικών θερμίδων και φτιάξε τέλειο κορμί.
Γενικά: η δίαιτα των «αρνητικών θερμίδων» (Νegative Calories Diet) βασίζεται στη θεωρία ότι ορισμένες τροφές κατά τη διαδικασία επεξεργασίας και αφομοίωσης τους από τον οργανισμό προκαλούν μεγαλύτερη δαπάνη ενέργειας απ’ ό,τι η ονομαστική ενεργειακή τους αξία. Δηλαδή σε τελικό απολογισμό, οι θερμίδες που μας παρέχουν είναι λιγότερες από αυτές που καταναλώνουμε για να τις πέψουμε. Οι συγκεκριμένες τροφές χαρακτηρίζονται ως «υψηλής ειδικής δυναμικής ενέργειας» και αποκαλούνται απλουστευμένα «τροφές με αρνητικές θερμίδες».
Ποιές τροφές έχουν «αρνητικές θερμίδες»;
1. Λαχανικά και χόρτα που είναι πολύ χαμηλά σε θερμίδες, πλούσια σε φυτικές ίνες και προάγουν το αίσθημα του κορεσμού. Ποιά είναι: αγγούρι, αγκινάρες, βλίτα, γλιστρίδα, κάρδαμο, καρότα, κολοκυθάκια, κουνουπίδι, κρεμμυδάκια φρέσκα, κρεμμύδια ξερά, λάχανο, λαχανάκια, μανιτάρια, μαρούλι, μπρόκολο, ντοματίνια, παντζάρια, πικραλίδα, πιπεριές όλων των χρωμάτων, πράσα, ραδίκια, ραπανάκια, ρέβα, σέλινο, σπανάκι, σπαράγγια, φασολάκια.
2. Φρούτα σχετικά φτωχά σε σάκχαρα, αλλά πλούσια σε βιταμίνες , αντιοξειδωτικές ουσίες , φυτοθρεπτικά και ένζυμα που μειώνουν τις χρόνιες φλεγμονές και εξασφαλίζουν καλύτερη αποτοξίνωση. Ποιά είναι: ακτινίδια, ανανάς, βατόμουρα, βερίκοκα, γκρέιπφρουτ, κεράσια, κορόμηλα, κράνα (κράνμπερι), λεμόνι, μάνγκο, μήλα, παπάγια, πεπόνι, πορτοκάλια, φράουλες.
3. Μυρωδικά, βότανα και αρτύματα που διεγείρουν τη θερμογένεση, αναγκάζοντας τον οργανισμό να αποβάλλει θερμίδες με τη μορφή θερμότητας. Ποιά είναι: άνηθος, βασιλικός, γαρίφαλο, δεντρολίβανο, δυόσμος, εστραγκόν, θυμάρι, κανέλα, κάρι, κουρκουμάς, κύμινο, μαϊντανός, μαντζουράνα, μουστάρδα, πάπρικα καυτερή, πιπεριά, πιπερόριζα τριμμένη (τζίντζερ), ρίγανη, σινάπι, σκόρδο, ταμπάσκο, τσίλι.
4. Ροφήματα φυτικής προέλευσης με τονωτικές ουσίες που αυξάνουν την ταχύτητα του βασικού μεταβολισμού . Ποιά είναι: καφές, λουίζα, μέντα, πράσινο τσάι , φασκόμηλο, χυμοί και ζωμοί λαχανικών.
Σε γενικές γραμμές, οι τροφές με «αρνητικές» θερμίδες:
* Είναι πλούσιες σε φυτοθρεπτικά και αντιοξειδωτικές ουσίες, ενισχύουν γενικότερα την υγεία.
* Παρέχουν ελάχιστες θερμίδες, μπορούν να καταναλωθούν σε μεγαλύτερη ποσότητα από τις υπόλοιπες.
* Δημιουργούν εντονότερο στομαχικό κορεσμό, ελαττώνουν την όρεξη.
* Προκαλούν θερμογένεση και αυξάνουν τη θερμόλυση, δηλαδή την αποβολή θερμίδων.
* Έχουν ήπια διουρητική δράση, βοηθούν στην απομάκρυνση των περιττών υγρών, μειώνουν πρηξίματα και κατακρατήσεις.
* Συμβάλλουν στο αδυνάτισμα και στη διατήρηση του επιθυμητού βάρους.
Πώς βοηθούν στο αδυνάτισμα;
Αυτό που έχει καθοριστική σημασία για το σωματικό μας βάρος είναι το ποσό των θερμίδων που τελικά αφομοιώνουμε στο σύνολο της ημέρας και όχι το πλασματικό ονομαστικό ποσό των θερμίδων που προσλαμβάνουμε. Επομένως, η τακτική κατανάλωση τροφών με «αρνητικές θερμίδες» και ειδικά όταν αντικαθιστά μέρος των πιο πολυθερμιδούχων τροφών, πάντα στα πλαίσια μιας γενικά προσεκτικής δια- τροφής, μπορεί να συμβάλει στην ευκολότερη επίτευξη ενός ελλειμματικού ισολογισμού ενέργειας και να οδηγήσει έτσι σε απώλεια σωματικού βάρους.
Πόσες θερμίδες καίνε;
Μερικά παραδείγματα, κατά μέσο όρο...
1 φλιτζάνι πράσινο τσάι καίει 25 θερμίδες.
1 καυτερή κόκκινη πιπεριά καίει 20 θερμίδες.
2 μικρά κομμάτια παπάγια καίνε 18 θερμίδες.
1 φλιτζάνι καφές φίλτρου καίει 15 θερμίδες.
1/2 φλιτζάνι σπανάκι καίει 12 θερμίδες.
1 ακτινίδιο καίει 10 θερμίδες.
1 φλιτζάνι σέλινο καίει 6 θερμίδες.
1/2 κουταλάκι πιπερόριζα καίει 3 θερμίδες.
1/2 κουταλάκι κανέλα καίει 2,5 θερμίδες.
1 σκελίδα σκόρδο καίει 2 θερμίδες.
1 ποτήρι κρύο νερό καίει 1,5-3 θερμίδες.
Καίμε πιο πολλές θερμίδες όταν καταναλώνουμε τις τροφές μας ωμές και σε στερεή μορφή και σημαντικά λιγότερες όταν τις καταναλώνουμε μαγειρεμένες, σε ημίρρευστη, πολτοποιημένη ή υγρή μορφή. Όταν τρώμε, για παράδειγμα, ένα φρούτο αυτούσιο καίμε 25-30 θερμίδες, ενώ όταν το πίνουμε ως χυμό, λιγότερες από 5. Ο διαφορετικός λοιπόν τρόπος κατανάλωσης των ίδιων τροφίμων μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στις θερμίδες που τελικά αφομοιώνουμε και συνεπακόλουθα στα κιλά μας!
Το παράδειγμα του σέλινου
Το σέλινο αποτελεί μια τροφή με «αρνητικές θερμίδες», που συστήνεται σε όλες σχεδόν τις δίαιτες αδυνατίσματος, καθώς σε ποσότητα ενός φλιτζανιού μας δίνει μόλις 19 θερμίδες, αλλά για να αφομοιωθεί χρειάζεται τουλάχιστον 25! Βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι προσθέτοντας σέλινο στη διατροφή μας ή οποιαδήποτε άλλη τροφή με «αρνητικές θερμίδες» θα χάσουμε αυτομάτως κιλά καμία απολύτως τροφή δεν έχει την ιδιότητα να μας αδυνατίζει από μόνη της.
loading...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου