Τροφές με αντιηλιακή προστασία!!!

Τροφές με αντιηλιακή προστασία
Η πολύωρη έκθεση σου στον ήλιο (ειδικά τώρα το καλοκαίρι) μπορεί να κρύβει πολλούς κινδύνους για την επιδερμίδα σου. Ηλιακά εγκαύματα, πρόωρη γήρανση, πανάδες είναι μόνο μερικές από τις συνέπειες του ήλιου στο δέρμα μας. Αν αναρωτιέσαι τι παραπάνω μπορείς να κάνεις για να προστατευτείς από τον ήλιο, έχουμε την απάντηση: σωστή "αντιηλιακή" διατροφή που προφυλάσσει την επιδερμίδα.
Βιταμίνη Α: ενισχύει την ελαστικότητα της επιδερμίδας ενώ ταυτόχρονα μειώνει την ξηροδερμία και τους ερεθισμούς. Θα την βρεις*: στον κρόκο αυγού, το σπανάκι, την πατάτα και το πεπόνι.
Με καπέλο και πορτοκάλια, μπες στη μάχη κατά του ήλιο!
Με καπέλο και πορτοκάλια,
μπες στη μάχη κατά του ήλιο!

Βιταμίνη Β5: ενισχύει την αντοχή του οργανισμού στην θερμότητα και βοηθά στην ενυδάτωση. Θα την βρεις*: στα ζυμαρικά, τα πουλερικά, το αυγό, το γιαούρτι και τα δημητριακά.

Βιταμίνη C: βοηθά στην γρήγορη επούλωση των εγκαυμάτων και στην στρογγυλότητα της επιδερμίδας. Θα την βρεις*: στα εσπεριδοειδή πορτοκάλια, λεμόνια μανταρίνια αλλά και στις φράουλες και πιπεριές.

Βιταμίνη Ε: είναι όπως έχουμε ξαναπεί η βιταμίνη του μαυρίσματος. Εκτός από αυτή την ιδιότητά της, η βιταμίνη Ε προλαμβάνει την πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας που προκαλείται από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Θα την βρεις*: λάδι, αμύγδαλα, ξηρούς καρπούς γενικά, ντομάτες και στα πράσινα φασόλια.

Ιχνοστοιχεία: όπως ο ψευδάργυρος μειώνουν τις καταστροφικές συνέπειες του ήλιου στην επιδερμίδα. Θα τα βρεις*: στα θαλασσινά (μύδια, γαρίδες, χταπόδι), στο ρύζι και στο κοτόπουλο.

Τα καροτενοειδή που βρίσκονται στα φρούτα, στα λαχανικά και σε κάποια δημητριακά. Οι πιο πλούσιες διατροφικές πηγές των καροτενοειδών είναι:

1. Λυκοπένιο: βρίσκεται κυρίως στην ντομάτα, στο καρπούζι και στο κόκκινο γκρέιπ φρουτ

2. Β-καροτένιο: βρίσκεται στο καρότο, στην κολοκύθα, στο μάνγκο, στο βερίκοκο και στη γλυκοπατάτα. Το β-καροτένιο μετατρέπεται εν μέρει στην πολύτιμη βιταμίνη Α, ενώ ένα άλλο μέρος του δρα ως καροτενοειδές.

Λουτεΐνη: προλαμβάνει την εμφάνιση των κηλίδων και αναδομεί την επιδερμίδα. θα την βρεις*: στο καλαμπόκι, στο σπανάκι, στα λαχανάκια Βρυξελλών και στα φυστίκια.

Πάνω απ' όλα, για να αποφύγεις την καταστροφική μανία του ήλιου, θα πρέπει να διατηρείς μια ενυδατωμένη επιδερμίδα. Πιες άφθονο νερό αλλά και τροφές πλούσιες σε νερό όπως το καρπούζι, το πεπόνι, τα πορτοκάλια, οι χυμοί φρούτων και το γάλα.

Απόφυγε τις λιπαρές τροφές (τηγανητά, κόκκινο κρέας) αλλά και το αλκοόλ που αυξάνουν την εσωτερική θερμότητα του οργανισμού.

Αν δεν αποφύγεις το ηλιακό έγκαυμα, διατήρησε την επιδερμίδα καθαρή και δροσερή. Για να αποφύγεις το ξεφλούδισμα, άπλωσε στην περιοχή μηλόξυδο (που ενυδατώνει και αναδομεί) αλλά και ένα νερό με λίγο χυμό λεμονιού που θα μειώσει τη φλόγωση. Τις ίδιες καταπραϋντικές ιδιότητες έχει και το μέλι (διαλυμένο στο νερό) και το ελαιόλαδο.

Διάσημα για την επουλωτική δράση τους είναι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τοποθέτησε μια γάζα με γάλα στην πληγή αλλά και το γιαούρτι (μην το αφήσεις πάνω από 20 λεπτά).

* Οι τροφές που επιλέχθηκαν είναι ενδεικτικές και έχουν να κάνουν με το πόσο εύκολα μπορείς να τις βρεις την συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
πηγη:womenonly.gr
Αν σας φάνηκε χρήσιμο μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα!!!
Σας ευχαριστoύμε!!!



loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

eshop-myprotein

Αρχειοθηκη ιστολογιου