Έχεις ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ? Κόψε το ανθρακικό....ΜΥΘΟΣ ;-)

Κυτταρίτιδα και ανθρακικό μύθος
Έχεις κυτταρίτιδα ; Κόψε το ανθρακικό!». Σας θυμίζει κάτι η συγκεκριμένη φράση; Πόσες φορές έχετε ακούσει αυτή τη στιχομυθία σε συζητήσεις γυναικών; Η αλήθεια είναι πως ενώ το ανθρακικό οξύ αποτελεί σημείο αναφοράς σε πολλές συζητήσεις που αφορούν τη διατροφή, οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν όσα πρέπει γι' αυτό. Είναι καιρός να το γνωρίσουμε καλύτερα.

Το ανθρακικό οξύ δεν προστίθεται στα τρόφιμα, αλλά σχηματίζεται από τη χημική αντίδραση του νερού με το διοξείδιο του άνθρακα. Η ανθράκωση είναι μία διαδικασία που μπορεί να γίνει τόσο με φυσικό τρόπο, όσο και με τεχνητά μέσα. Ένα παράδειγμα όπου η ανθράκωση είναι αποτέλεσμα φυσικής αντίδρασης είναι κατά τη ζύμωση σακχάρων που είναι διαλυμένα σε σκεύη που είναι αεροστεγώς κλεισμένα. Επίσης, κατά το σχηματισμό των σταλακτιτών εμπλέκονται διαδικασίες φυσικής ανθράκωσης.

Βέβαια, ο όρος ανθράκωση χρησιμοποιείται κυρίως όταν αναφερόμαστε στην τεχνική διαδικασία προσθήκης διοξειδίου του άνθρακα στο νερό ή σε υδατικά διαλύματα. Στην ανθράκωση οφείλονται οι χαρακτηριστικές φυσαλίδες των ανθρακούχων νερών, των αναψυκτικών, της σαμπάνιας και ορισμένων κρασιών.

Η προσθήκη του διοξειδίου του άνθρακα στα ανθρακούχα ποτά ξεκινά με την επεξεργασία του νερού, με στόχο τη βελτίωση της καθαρότητας, της εμφάνισης, της γεύσης και του αρώματος, καθώς και την απομάκρυνση συγκεκριμένων μετάλλων και άχρηστων ουσιών. Στη συνέχεια, το διοξείδιο του άνθρακα διαλύεται στο επεξεργασμένο νερό με τη χρήση μίας συσκευής που καλείται ανθρακωτής. Στα περισσότερα σύγχρονα εργοστάσια εμφιάλωσης, το επεξεργασμένο νερό, το σιρόπι του εκάστοτε ποτού (συνήθως αναψυκτικού) και το διοξείδιο του άνθρακα αναμειγνύονται για να παρασκευαστούν τελικά τα ανθρακούχα ποτά.

Το διοξείδιο του άνθρακα είναι εγκεκριμένο πρόσθετο τροφίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει τον κωδικό Ε290. Η προσθήκη του διοξειδίου του άνθρακα σε διάφορα ανθρακούχα ποτά θεωρείται απόλυτα ασφαλής και δεν έχει συσχετιστεί με οποιαδήποτε επιπλοκή υγείας.

Πολύ συχνά, το ανθρακικό οξύ που περιέχεται στα ανθρακούχα ποτά κατηγορείται ότι προκαλεί διόγκωση στο στομάχι. Πολλοί ακόμη ισχυρίζονται ότι η κατανάλωση ανθρακούχων ποτών εντείνει το αίσθημα της πείνας. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν τους παραπάνω ισχυρισμούς. Αντίθετα, η κατανάλωση υγρών με διοξείδιο του άνθρακα (σόδα, ανθρακούχο νερό, ανθρακούχα αναψυκτικά) φαίνεται ότι προκαλεί ένα αίσθημα ανακούφισης, κυρίως μετά την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού. Επιπλέον, φαίνεται ότι το διοξείδιο του άνθρακα που περιέχεται στα διάφορα ανθρακούχα ποτά συμβάλλει στην αίσθηση ενός αισθήματος πληρότητας. Υπάρχουν στοιχεία, που συσχετίζουν την κατανάλωση ανθρακούχων ποτών με επιδράσεις στο συνολικό γαστρικό όγκο (αερίων και υγρών) και συνεπώς, μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση γαστρικών ενοχλήσεων μεγαλύτερης σοβαρότητας.

Ο πιο δημοφιλής ισχυρισμός έναντι της κατανάλωσης ανθρακούχων ποτών -και ιδιαίτερα αναψυκτικών- και τη δημιουργία κυτταρίτιδας δεν φαίνεται να ευσταθεί. Δεν υπάρχει καμία επιστημονική έρευνα που να αποδεικνύει ότι η κατανάλωση αναψυκτικών σχετίζεται με τη δημιουργία κυτταρίτιδας. Η κυτταρίτιδα είναι μία δερματική πάθηση, η οποία οφείλεται κυρίως σε προβλήματα με την κυκλοφορία του αίματος, σε ορμονικές διαταραχές και σε διαταραχές στο εσωτερικό των λιποκυττάρων. Μελέτες έχουν δείξει ότι η συμβολή της διατροφής στο πρόβλημα της σχετίζεται περισσότερο με την υπερκατανάλωση λιπαρών και όχι με την πρόσληψη ανθρακικού ή καφεΐνης.

Επομένως, μπορούμε να καταναλώνουμε ποτά που περιέχουν διοξείδιο του άνθρακα χωρίς να ανησυχούμε για πιθανές επιπλοκές υγείας ή για εμφάνιση κυτταρίτιδας.
Διαβάστε επίσης:
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΔΙΑΙΤΑ για εξάλειψη ΤΗΣ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ σε 6 εβδομάδες!!!
Αν σας φάνηκε χρήσιμο μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα!!!
Σας ευχαριστoύμε!!!
Georgemman YouTube Channel

loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

eshop-myprotein

Αρχειοθηκη ιστολογιου