«Κόψτε» το κάπνισμα και μειώστε τη χοληστερίνη

Κάπνισμα και χοληστερίνη
Σύμφωνα με νέα έρευνα, όσοι αποφασίσουν να κόψουν το κάπνισμα έχουν σημαντικά καρδιαγγειακά οφέλη.
Το κάπνισμα επηρεάζει το καρδιαγγειακό σύστημα με πολλούς τρόπους, όπως η μείωση των επιπέδων του οξυγόνου και οι φθορές στην ίδια την καρδιά.
Όπως, όμως, εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής δρ Άνταμ Γκέπνερ, από τη Σχολή Ιατρικής & Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Ουϊσκώνσιν, μερικές μικρές μελέτες έχουν δείξει ότι η διακοπή του καπνίσματος αυξάνει την «καλή» (HDL) χοληστερόλη και μειώνει την «κακή» (LDL).

Αυτό το εύρημα θέλησαν να ελέγξουν πιο λεπτομερώς ο δρ Γκέπνερ και οι συνεργάτες του. Έτσι, επιστράτευσαν περισσότερους από 1.500 καπνιστές, οι οποίοι κάπνιζαν κατά μέσον όρο 21 τσιγάρα την ημέρα και πολλοί εκ των οποίων αντιμετώπιζαν πρόβλημα βάρους (ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ).
Οι εθελοντές εντάχθηκαν σε πέντε προγράμματα διακοπής του καπνίσματος. Έπειτα από έναν χρόνο, οι 334 από αυτούς (το 36% του συνόλου) είχαν καταφέρει να κόψουν το κάπνισμα.
Αναλύσεις αίματος έδειξαν πως σε αυτούς τους εθελοντές, η «καλή» (HDL) χοληστερόλη αυξήθηκε κατά μέσον όρο κατά 5%  - ή 2,4 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά δέκατο του λίτρου (mg/dL).
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Καρδιάς» (AHJ), η αύξηση αυτή ήταν ανεξάρτητη από το αν κάπνιζαν πολύ ή λίγο, και αφορούσε και σε άντρες και σε γυναίκες.
Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως κάθε αύξηση της «καλής» (HDL) χοληστερόλης κατά 1 mg/dL ελαττώνει κατά 3% τον κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου την επόμενη δεκαετία.
πηγη:zougla.gr
Αν σας φάνηκε χρήσιμο μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα!!!
Σας ευχαριστoύμε!!!

loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

eshop-myprotein

Αρχειοθηκη ιστολογιου